Tools

joomla-bg.net

Разработки за Джумла!

MySQL и база данни с кирилица

Вероятно няма уебмастър в България, койото поне веднъж да не е успял да превърне съдържанието на база данни във въпросителни знаци при експорт / импорт на бакъп дъмп файл с phpmyadmin или през shell. Ето няколко насоки за mysql енкодинг (информацията е базирана на mysql сървър 4.1+ и PhpMyAdmin 2.6.4+).

Термини
Енкодинг (encoding, character encoding), чарсет (charset, character set) - Тези понятия описван начина по който се съхраняват символите във вид на някакъв цифров код. Примери за енкодинги са windows-1251 (в mysql е cp1251), utf-8 (в mysql е utf8), ISO-8859-1 кодировка и т.н.
Колация (collation) - Това е начина по който се интерпретира енкодинга. За всеки енкодинг може да има няколко колации и ако сортирате текстовите полета от някоя mysql таблица с различни колации, вероятно ще се подредят по различен начин. Една колация може да работи с един енкодинг само. В mysql не е нужно да задавате изрично колацията. Когато зададете енкодинг cp1251 примерно, mysql ще използва по подразбиране cp1251_general_ci collation (това важи за таблици, конекции и т.н.).
продължава>

Страница 6 от 16